Şehirlerin Adı Kadar Ünlü Sembolleri
Bir şehri sembolize eden o kadar çok unsur olabilir ki… Orada yaşamış ve tarihe geçmiş bir kişilik de, bir doğa harikası da, yaşanan bir olayın hatırasını yaşatmak için yapılmış bir anıt da o şehri simgeleyebilir. Biz de listemizde herhangi bir nedenle yapılmış ama sonra bulunduğu şehrin adı kadar ünlenmiş yapılara yer veriyoruz.
İstanbul Boğazı dünyanın en görkemli adreslerinden biri… 2500 yıldır Boğazın sularına tutunan Kız Kulesi ise bu efsane şehrin efsaneleriyle ünlü sembolü… Farklı dönemlerde farklı amaçlarla kullanılan tarihi yapı günümüzde misafirlerine kafe-restoran olarak hizmet veriyor.
MS 72 yılında inşasına başlanan Kolezyum’un ilk dönemleri gladyatör dövüşlerine sahne olurken zamanla kullanım alanı çeşitlenmiş. Roma’nın sembolü Kolezyum’un bir bölümü deprem nedeniyle büyük hasar almış olmasına rağmen dünyaca ünlü konserlere, etkinliklere ev sahipliği yapmayı sürdürüyor.
Paris denince akla gelen yapı Seine Nehri’nin kıyısında inşa edilen Eyfel Kulesi’dir. 1880 yılında tamamen demirden inşa edilen yapı ilk zamanlar şehrin itibarına yakışmadığı düşüncesiyle çokça eleştirilmiş. Hatta ünlü isimler tarafından imza toplanıp bildiri bile yayınlanmış. Nereden nereye!
İnşası tamamlandıktan sonra kraliyet ailesinin geçişi için 1791 yılında açılan Brandenburg Kapısı Napolyon zamanında Paris’e taşınmış 1814 yılında tekrar yerine getirilmiş. Berlin’in sembol yapısı olarak itibar gören Brandenburg Kapısı Doğu ve Batı Almanya’nın birleşmesini sembolize ediyor.
Moskova’nın simgesi Kızıl Meydan’ın en görkemli yapısı Aziz Vasil Katedrali, Rus Devleti’nin 16. yüzyılda kazandığı bir savaş sonrasında Korkunç İvan tarafından yaptırılmış. 17. Yüzyılda farklı renklere boyanan kubbelerin her biri ayrı bir zaferi temsil ediyor ve en uzunu 65 metre.
Mostar Köprüsü film sahnelerinden çıkmışçasına büyüleyici fotoğraflar veriyor. Öyle bir sembol ki Bosna-Hersek’in en büyük şehri Mostar adını 1566’da inşa edilen bu köprüden almış. Mostar Köprüsü altından akan Neretva Nehri’nden 24 metre yükseklikte ve 30 metre uzunluğunda.
Budapeşte’de bulunan ve Avrupa’nın en eski yasama binası olan Parlamento Binası hem Macaristan’ın hem başkenti Budapeşte’nin sembolü. Macar kahramanlarının heykelleriyle donatılmış yapının 10 tane avlusu ve yüzlerce odası bulunuyor.
Londra’yla bütünleşmiş saat kulesinin adı 2012 yılında Elizabeth olarak değiştirildi. Ama öncesinde ve dünyaca bilinen adıyla Big Ben, dünyanın en büyük saat kuleleri arasında gösteriliyor. 96.3 metre yüksekliğindeki kulenin çan sesi 14 km. uzaktan duyulabiliyor.
Birleşik Arap Emirliklerinden biri olan Dubai’de yapay bir ada üzerinde inşa edilen Burj al-Arab dünyanın en yüksek otellerinden biri olarak ilgi görüyor. Gemi yelkenine benzeyen yapı Dubai’nin sembolüne dönüşmüş durumda ve adı Arapların Kulesi anlamına geliyor.
2,516 okunma